Διάγνωση Λιπώματος

Διάγνωση λιπώματος

Λίπωμα: Τι είναι;

Πολλοί αναρωτιούνται πώς γίνεται η διάγνωση λιπώματος. Ωστόσο για να απαντηθεί αυτό, πρέπει πρώτα να απαντηθεί το ερώτημα τι είναι το λίπωμα; Το λίπωμα είναι ένας καλοήθης όγκος που αναπτύσσεται στον υποδόριο ιστό – ακριβώς κάτω από το δέρμα. Χαρακτηριστικό του εξογκώματος αυτού είναι ότι όσο μεγαλώνει παραμορφώνει το μέρος στο οποίο βρίσκεται, δίνοντας μεταξύ άλλων μια αντιαισθητική όψη της περιοχής. Διευκρινίζει όμως ο Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Ι. Δοντάς, ότι το λίπωμα δεν είναι καρκινικός όγκος και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Διάγνωση λιπώματος: Πώς γίνεται;

Ο ιατρός θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα πραγματοποιήσει φυσική (κλινική) εξέταση. Η πιο σημαντική παράμετρος της κλινικής εξέταση αναφορικά με τη διάγνωση του λιπώματος είναι η ψηλάφηση. Στα πλαίσια αυτής, ο ιατρός θα αξιολογήσει την εικόνα που παρουσιάζει το λίπωμα: Το πρήξιμο τοπικά, τη μαλακή υφή, την υποχώρηση στην πίεση με τα δάχτυλα και την κίνηση κάτω από το δέρμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν υπάρχει διαφοροδιαγνωστικό δίλημμα και προκειμένου να αποκλειστούν άλλες παθήσεις, ο ιατρός δύναται να προχωρήσει σε απεικονιστικό έλεγχο, ο οποίος μπορεί περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:

 • Ακτινογραφία
 • Αξονική ή/και μαγνητική τομογραφία
 • Υπερηχογράφημα
 • Βιοψία.

Αυτές οι εξετάσεις πραγματοποιούνται συνήθως εάν τα λιπώματα μεγαλώνουν γρήγορα, είναι επώδυνα ή προσκολλημένα σε υποκείμενους ιστούς και εμφανίζονται σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη θέση όπως σε εν τω βάθει ιστούς ή είναι υπερβολικά μεγάλα (π.χ. μεγαλύτερα από 10 εκατοστά).

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βιοψία δεν είναι απαραίτητη. Εντούτοις, ο ιατρός ενδέχεται να θέλει να πάρει ένα μικρό δείγμα του όγκου προς εξέταση, ακριβώς για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση λιπώματος. Ο στόχος αυτών των εξετάσεων είναι να αποκλειστεί το λιποσάρκωμα, ένας σπάνιος καρκίνος του λιπώδους ιστού. Σε αντίθεση με το λίπωμα, το λιποσάρκωμα είναι συχνά επώδυνο, αναπτύσσεται γρήγορα και δεν μπορεί να μετακινηθεί με το δάχτυλο.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει κατανοητό πως για το διαχωρισμό λιπώματος και λιποσαρκώματος, καθώς και για τη διάγνωση του λιπώματος, αρμόδιος είναι μόνο ο εξειδικευμένος ιατρός, ο οποίος θα ψηλαφήσει την εν λόγω μάζα και προβεί στον απαραίτητο διαγνωστικό-προεγχειρητικό έλεγχο.

Γιατί εμφανίζεται το λίπωμα;

Η ιατρική κοινότητα δεν γνωρίζει επακριβώς γιατί εμφανίζονται τα λιπώματα. Ορισμένες θεωρίες κάνουν λόγο για γενετική προέλευση καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο σε κάποιες οικογένειες να κληρονομούνται. Αυτό όμως δε συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους που εμφανίζουν λιπώματα. Όσον αφορά στην άποψη ότι το λίπωμα εμφανίζεται κατόπιν έκθεσης σε χημικές ουσίες ή ακτινοβολία, αυτό δεν αποδεικνύεται. Ορισμένοι πάλι ιατροί πιστεύουν ότι τα λιπώματα εμφανίζονται πιο συχνά σε άτομα τα οποία δεν δραστηριοποιούνται συχνά ή επαρκώς. Τέλος μία θεωρία υποστηρίζει ότι οι κακώσεις και οι τραυματισμοί σε μία περιοχή αυξάνουν την πιθανότητα να αναπτυχθεί στη συγκεκριμένη περιοχή κάποιο λίπωμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του λιπώματος;

Το λίπωμα είναι ένα μαλακό ωοειδές εξόγκωμα κάτω από το δέρμα. Σε γενικές γραμμές, το λίπωμα δεν προκαλεί πόνο, εκτός εάν επηρεάζει τις αρθρώσεις, τα όργανα, τα νεύρα ή τα αιμοφόρα αγγεία. Στην περίπτωση που το λίπωμα βρίσκεται βαθύτερα κάτω από το δέρμα, είναι πολύ πιθανό να μην είναι καν ορατό.

Λίπωμα: Θεραπεία

Η μοναδική θεραπεία είναι η αφαίρεση του λιπώματος από εξειδικευμένο χειρουργό. Η σημασία της χειρουργικής αφαίρεσης  έγκειται στο γεγονός ότι συχνά τα λιπώματα συνοδεύονται από προσεκβολές. Αν οι προσεκβολές δεν αναγνωριστούν και άρα δεν αφαιρεθούν μαζί με το λίπωμα, υπάρχει κίνδυνος το λίπωμα να επανεμφανιστεί στο ίδιο σημείο. Επομένως το λίπωμα πρέπει να αφαιρείται εγκαίρως και όσο ακόμα είναι μικρό σε μέγεθος. Και αυτό διότι όσο μεγαλύτερο είναι το λίπωμα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η παρέμβαση και ως εκ τούτου και η τομή.

Ο Δρ Δοντάς αφαιρεί το λίπωμα με τη βοήθεια του Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Η μέθοδος παρουσιάζει μια σειρά πλεονεκτημάτων, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι τα εξής:

 • Ανώδυνο
 • Αναίμακτο, χωρίς αντιαισθητικό αποτέλεσμα
 • Ταχεία επούλωση, χωρίς υποτροπές
 • Σύντομο (διαρκεί 5-15 λεπτά) στις περισσότερες περιπτώσεις
 • Οικονομικό
 • Δεν απαιτεί νοσηλεία και επιτρέπει την άμεση επάνοδο στη καθημερινότητα
 • Ασφαλές.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάγνωση λιπώματος, επικοινωνήστε με τον Χειρουργό – Πρωκτολόγο – Στρατιωτικό Ιατρό Δρ. Ι. Δοντά, προκειμένου να έχετε μια εμπεριστατωμένη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία. Στην κλινική Laser Surgery – την οποία διευθύνει – υπάρχει τμήμα Laser Χειρουργικής πλήρως εξοπλισμένο ώστε να αντιμετωπίσει επιτυχώς περιστατικά λιπωμάτων κάθε βαρύτητας.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811