allages_traumaton

Αλλαγές τραυμάτων

Τα τραύματα, χειρουργικά ή μη, συχνά δυσκολεύουν την καθημερινότητα του πάσχοντος και ενίοτε τον φοβίζουν. Σημαντικός παράγοντας για την ορθή εξέλιξη της ανάρρωσης αποτελούν οι αλλαγές τραυμάτων, η εξειδικευμένη φροντίδα και περιποίηση των οποίων συμβάλλει στην αποκατάσταση και την ομαλή επούλωση του πληγέντος ιστού. Επιπλέον, οι αλλαγές των τραυμάτων αποτρέπουν την εμφάνιση επιπλοκών και επισπεύσουν την ταχύτερη ανάρρωση. Για τον λόγο αυτό άλλωστε υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα ο ασθενής να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και τις συστάσεις του Ιατρού.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ΧειρουργόΠρωκτολόγοΣτρατιωτικό Ιατρό Δρ. Ι. Δοντά, η μέθοδος για τις επιτυχημένες αλλαγές τραυμάτων περιλαμβάνουν μια σειρά από συγκεκριμένα βήματα, που ως συνήθως καθορίζονται από τον Χειρουργό ή τον θεράποντα Ιατρό.

Αλλαγές τραυμάτων: Πως να προετοιμαστώ;

Είναι σημαντικό η προετοιμασία να γίνεται σωστά και όπως ορίζει το Ιατρικό Πρωτόκολλο σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Τα παρακάτω βήματα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα, ώστε οι αλλαγές τραυμάτων να γίνονται γρήγορα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

 • Καθαρίστε πολύ καλά τα χέρια σας, πριν αγγίξετε τον επίδεσμο. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό.
 • Καθαρίστε την περιοχή κάτω από τα νύχια σας.
 • Ξεπλύνετε και, στη συνέχεια, στεγνώστε τα χέρια σας με μια καθαρή πετσέτα.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλες τις απαραίτητες προμήθειες πρόχειρες και μία καθαρή επιφάνεια εργασίας.

Αλλαγές τραυμάτων: Γιατί είναι σημαντική η φροντίδα τους;

Είναι καθοριστικής σημασίας να διασφαλίζεται η περιποίηση καθώς και η σωστή μετεγχειρητική φροντίδα κάθε πληγής, ώστε:

 • Να προστατευτεί η πληγή από τα μικρόβια και όσο επουλώνεται
 • Να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης
 • Να καλυφθεί το τραύμα, ώστε τα ράμματα ή τα χειρουργικά συρραπτικά δέρματος να μην πιαστούν στα ρούχα
 • Να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος κατά τις αλλαγές των επιθεμάτων
 • Να επουλωθεί απρόσκοπτα το τραύμα
 • Να απορροφηθούν τυχόν υγρά λόγω εκροής του τραύματος.

Συστήνεται να έχει εξοπλιστεί εγκαίρως ο ασθενής με τα απαραίτητα ιατρικά αναλώσιμα που θα του υποδείξει ο θεράποντας ιατρός ανάλογα με το ιατρικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται, ώστε να πραγματοποιεί σωστά τις αλλαγές του τραύματος ή των τραυμάτων.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά, σημαντικό ρόλο παίζει ο κατάλληλος εξοπλισμός. Οι γάζες είναι το πιο βασικό εργαλείο για τις αλλαγές τραυμάτων. Η γάζα μένει στο τραύμα όσο καιρό υποδείξει ο Ιατρός και αλλάζει κατ’ εντολή του Ιατρού ή αν βραχεί ή αν εμποτιστεί με αίμα ή άλλο υγρό της πληγής. Επιπλέον, ο ιατρός θα υποδείξει την απαραίτητη συχνότητα για τις αλλαγές των τραυμάτων.

Σε κάποιες περιπτώσεις όπως σε μεγάλα τραύματα κύστης κόκκυγος ενδέχεται να είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών επιθεμάτων (υδροϊνώδη, αλγηνικά κλπ). Αυτά τα επιθέματα έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις απλές γάζες καθώς:

 • Δεν κολλάνε στο τραύμα
 • Δεν πονάει το τραύμα και δεν αιμορραγεί όταν αφαιρούνται, εν αντιθέσει με τις απλές γάζες
 • Έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες
 • Προάγουν την επούλωση του τραύματος
 • Προσροφούν τα υγρά που παράγονται από τα τραύματα, χωρίς την ανάγκη να πραγματοποιούνται πολλαπλές αλλαγές ημερησίως

Αλλαγές τραυμάτων: Τι γίνεται αν χρειάζομαι βοήθεια;

Υπάρχουν τραύματα, οι αλλαγές των οποίων δεν είναι πάντα εφικτές από τον ίδιο τον ασθενή. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω ανατομικών εμποδίων (π.χ. θέση τραύματος), λόγω ηλικίας του ασθενούς (πολύ μικρή ή μεγάλη ηλικία), εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της επέμβασης, ή λόγω φοβίας και ανασφάλειας κτλ.

Σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε κάποιον εξειδικευμένο για τις αλλαγές τραυμάτων. Στην Κλινική Laser Surgery την οποία ίδρυσε και διευθύνει ο Δρ. Ι. Δοντάς, υφίσταται ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Τραυμάτων, Ελκών & Εγκαυμάτων. Το αφοσιωμένο στις αλλαγές τραυμάτων τμήμα προσφέρει βοήθεια στην αντιμετώπιση τραυμάτων από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

Επιπλέον, η Κλινική είναι πλήρως εξοπλισμένη με φορητό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, ο οποίος χρησιμεύει στις κατ’ οίκον θεραπείες και αλλαγές τραυμάτων, ειδικά όταν ο ασθενής δεν δύναται να μετακινηθεί. Οι συχνότερες από αυτές είναι οι εξής:

 

Επικοινωνήστε με τον ΧειρουργόΠρωκτολόγοΣτρατιωτικό Ιατρό Δρ. Ι. Δοντά προκειμένου να μάθετε περισσότερα για τις αλλαγές τραυμάτων. Η μεγάλη του εμπειρία στις χειρουργικές επεμβάσεις κάθε βαρύτητας αλλά και στην μετεγχειρητική αποκατάσταση των τραυμάτων, τον καθιστούν αρμόδιο να σας συμβουλεύσει σχετικώς. Παράλληλα, τόσο το Ιατρείο του όσο και η Κλινική Laser Surgery είναι πλήρως εξοπλισμένα και εγγυώνται την ορθή διάγνωση και θεραπεία της πάθησής σας.