Ευερέθιστο Έντερο

Ευερέθιστο Έντερο

Ευερέθιστο έντερο: Τι είναι;

Το ευερέθιστο έντερο ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή σπαστική κολίτιδα, όπως αλλιώς λέγεται, είναι μια κοινή πάθηση που χαρακτηρίζεται από κοιλιακή δυσφορία και άλγος, που σχετίζονται με αλλοιωμένες κινήσεις του εντέρου και επί του παρόντος διαγιγνώσκεται σύμφωνα με τα νέα κριτήρια Ρώμης IV. Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης χρόνιας γαστρεντερικής διαταραχής είναι η χαμηλή ποιότητα ζωής που έχουν οι πάσχοντες. Και τούτο, διότι επηρεάζει σημαντικά καθημερινές συνήθειες όπως η εργασία, η σεξουαλική επαφή, ο ύπνος κ.α.

Περισσότερο οι γυναίκες από ότι οι άνδρες είναι επιρρεπείς στο να παρουσιάσουν συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου και, μάλιστα, τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται για πρώτη φορά στην πρώιμη ενήλικη ζωή.

Ευερέθιστο έντερο: Τύποι

Έχουν εντοπιστεί τρείς τύποι του ευερέθιστου εντέρου, ο καθένας με ίσο επιπολασμό με τους υπόλοιπους:

  • Ο πρώτος, με προεξάρχον σύμπτωμα τη διάρροια και την κοιλιακή δυσφορία.
  • Ο δεύτερος, με προεξάρχον σύμπτωμα τη δυσκοιλιότητα και την κοιλιακή δυσφορία.
  • Και ο τρίτος, με κοιλιακή δυσφορία αλλά εναλλασσόμενη διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Από τι προκαλείται το ευερέθιστο έντερο;

Δεν υπάρχει κοινώς αποδεκτή αιτία για το τι προκαλεί το ευερέθιστο έντερο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων. Επομένως, διαφορετικοί παράγοντες μπορεί να είναι υπεύθυνοι σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα προβλήματα στην αλληλεπίδραση εγκεφάλου και εντέρου μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας του σώματος και να προκαλέσουν συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου. Για παράδειγμα, σε ορισμένα άτομα, η τροφή μπορεί να κινείται πολύ αργά ή πολύ γρήγορα μέσω του πεπτικού σωλήνα, προκαλώντας αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου.

Πέραν αυτού, έχουν παρατηρηθεί ορισμένοι παράγοντες κινδύνου κοινοί στην πλειοψηφία όσων πάσχουν από ευερέθιστο έντερο. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Στρεσογόνα ή δύσκολα γεγονότα, όπως σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση
  • Ορισμένες ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, άγχος και διαταραχή σωματικών συμπτωμάτων
  • Βακτηριακές λοιμώξεις στο πεπτικό σύστημα
  • Βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου, αύξηση του αριθμού ή αλλαγή στον τύπο των βακτηρίων στο λεπτό έντερο
  • Τροφικές δυσανεξίες ή ευαισθησίες, κατά τις οποίες ορισμένα τρόφιμα προκαλούν πεπτικά συμπτώματα
  • Γονιδιακή προδιάθεση, σύμφωνα με κάποιες έρευνες

Ποια τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου;

Τα πιο κοινά συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου είναι πόνος στην κοιλιά, που συχνά σχετίζεται με τις κινήσεις του εντέρου, και αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι διάρροια, δυσκοιλιότητα ή και τα δύο, ανάλογα με τον τύπο IBS που έχετε. Επιπλέον, άλλα συμπτώματα που έχουν παρατηρηθεί είναι το φούσκωμα, η αίσθηση ατελούς κένωσης, μια λευκή βλέννα στα κόπρανα, αέρια, ναυτία και αίσθημα ταχείας πλήρωσης του εντέρου.

Ευερέθιστο έντερο: Διάγνωση

Η διάγνωση πραγματοποιείται με τον ιατρό να αξιολογεί τα συμπτώματα και να καταγράφει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Το επόμενο βήμα είναι η πραγματοποίηση της φυσικής εξέτασης. Σκοπός είναι να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οργανικής νόσου (βλάβη ή βλάβες στο βλεννογόνο του εντέρου). Εκτός αυτού, θα πρέπει να αποκλειστεί και οποιαδήποτε άτυπη φλεγμονώδης νόσος,  μικροβιακή ή ιογενής λοίμωξη, δυσανεξία στη λακτόζη και έτερες συστηματικές νόσοι όπως π.χ. ο υπο/υπέρ-θυρεοειδισμός, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.α. Τα παραπάνω διερευνώνται με αιματολογικό έλεγχο και έλεγχο κοπράνων, όπως επίσης και με απεικονιστικές εξετάσεις.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για το ευερέθιστο έντερο;

Οι ιατροί προτείνουν μια σειρά από λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νόσος. Αλλαγή στο διατροφολόγιο, αλλαγές στον τρόπο ζωής, φάρμακα, προβιοτικά και θεραπείες ψυχικής υγείας, είναι μερικά από αυτά που συνιστούν οι ιατροί. Ενδέχεται ο ασθενής να δοκιμάσει ορισμένες θεραπείες ώστε να καταλήξει στην αρμόζουσα για εκείνον. Φυσικά μπορεί να καταστεί απαραίτητος και ο συνδυασμός ενός ή περισσότερων μεθόδων.

 

Ο Δρ Ιωάννης Δοντάς είναι Χειρουργός, Πρωκτολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός και Διευθυντής της Laser Surgery. Ειδικεύτηκε σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και μετεκπαιδεύτηκε στο νοσοκομείο St. Elizabeth στην Κολωνία καθώς και σε άλλα κέντρα του εξωτερικού. Με σύμμαχό του την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, στον πλήρως εξοπλισμένο χώρο της Laser Surgery, προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στον ασθενή, με στόχο την άμεση και σύντομη αποκατάσταση του προβλήματός του.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811