Πρωκτοσκόπηση

Πρωκτοσκόπηση: Ποιες Μέθοδοι Διενεργούνται;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η πρωκτοσκόπηση είναι μια εξέταση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση προβλημάτων στην περιοχή του πρωκτού. Αν υπάρχει αιμορραγία από το ορθό, πόνος στον πρωκτό, φαγούρα (κνησμός), ενόχληση στις αιμορροΐδες ή ενδείξεις για την ύπαρξη πολύποδα ή καρκίνου πρωκτού, η πρωκτοσκόπηση μπορεί να προσφέρει πολύ αξιόπιστα αποτελέσματα. Είναι μια εξέταση που πρέπει να εκτελείται πάντα από εξειδικευμένο πρωκτολόγο ώστε να γίνεται σωστά η διαδικασία και η διάγνωση να είναι ακριβής.

  Πρωκτοσκόπηση – Πώς είναι ο οργανισμός μετά την εξέταση;

  Ο ασθενής μετά την πρωκτοσκόπηση συνήθως αισθάνεται μια πολύ μικρή ενόχληση στην πρωκτό. Αν παρατηρηθεί λίγο αίμα στα κόπρανα, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Θα χρειαστεί άμεση επίσκεψη στον πρωκτολόγο, αν υπάρξουν πιο σοβαρές επιπλοκές. Αν ο ασθενής κάνει υψηλό πυρετό ή ταλαιπωρείται από επίμονο και έντονο πόνο στην κοιλιά, τότε θα πρέπει να λάβει υπόψη του τις συμβουλές που θα του δώσει ο πρωκτολόγος. Η  αιμορραγία που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση είναι, επίσης, ανησυχητική.

  Πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας

  Η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική εξέταση που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια για την πρόληψη καρκίνου του πρωκτού είναι η πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας. Δε χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία ενώ κατά τη διάρκεια της εξέτασης μπορεί να γίνει και λήψη βιοψίας εάν ανευρεθούν ύποπτες βλάβες. Στην αρχή, πραγματοποιείται  είσοδος του πρωκτοσκοπίου στον πρωκτό του ασθενή και στη συνέχεια διοχετεύεται στους ιστούς της περιοχής ένα ειδικό διάλυμα οξικού οξέος. Εκεί εντοπίζονται τυχόν δυσπλασίες, οι οποίες είναι αλλοιώσεις που προκαλούνται από τον ιό ΗPV. Αυτός είναι και ο λόγος που σε τέτοιου είδους εξέταση υποβάλλονται συνήθως οι οροθετικοί, οι ομοφυλόφιλοι ή οι γυναίκες με καρκίνο στον τράχηλο καθώς οι συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο του πρωκτού σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

  Αν επιβεβαιωθεί ότι οι ύποπτες βλάβες είναι όντως προκαρκινικές, τότε ακολουθεί καυτηριασμός με laser διοξειδίου του άνθρακα. Το πιο μεγάλο πλεονέκτημα της πρωκτοσκόπησης υψηλής ευκρίνειας είναι ότι έχει βάλει τέλος σε παλαιότερες μεθόδους καθώς προσφέρει πολύ πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. Εξετάσεις, όπως η κολονοσκόπηση, η ορθοσκόπηση και η απλή πρωκτοσκόπηση δεν επιλέγονται πια για τη διάγνωση λοίμωξης από τον ΗPV. Εκτός, όμως, από ακριβέστερη διάγνωση, διευκολύνει πολύ και τον ίδιο τον ασθενή. Δεν αισθάνεται πόνο, έχει μικρή διάρκεια και μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αναισθησία ή με τοπική αναισθησία. Επίσης, μετά την εξέταση, δεν έχουν σημειωθεί ιδιαίτερες επιπλοκές και ο ασθενής υπάρχει μεγάλη περίπτωση να αναρρώσει εύκολα και γρήγορα.

  Ψηφιακή πρωκτοσκόπηση

  Η ψηφιακή πρωκτοσκόπηση είναι μια ακόμη εξέταση που στοχεύει στη διάγνωση προβλημάτων ή αλλοιώσεων που έχουν προκληθεί στον πρωκτό. Τα πλεονεκτήματα αυτής της εξελιγμένης μεθόδου είναι πραγματικά σημαντικά και έχουν βελτιώσει πολύ την ακρίβεια των αποτελεσμάτων. Μερικά από αυτά είναι:

  • Καλύτερη ανίχνευση υπόπτων αλλοιώσεων του πρωκτού
  • Βιντεοσκόπηση της εξέτασης του εκάστοτε ασθενή
  • Βραχύχρονη διαδικασία, καθώς διαρκεί μερικά λεπτά
  • Αναίμακτη και ανώδυνη
  • Πολύ ασφαλής τεχνική
  • Δεν απαιτείται αναισθησία

  Οι παθήσεις που μπορούν να διαγνωστούν από την ψηφιακή πρωκτοσκόπηση είναι οι αιμορροΐδες, η θρόμβωση εξωτερικών αιμορροΐδων, η ραγάδα δακτυλίου, τα πρωκτικά θηλώματα, το περιεδρικό απόστημα το περιεδρικό συρίγγιο και άλλες.

  Επικοινωνία Επικοινωνία