Εσωτερικές Αιμορροΐδες

Εσωτερικές Αιμορροΐδες: Πώς Αντιμετωπίζονται;

Εσωτερικές αιμορροΐδες είναι οι διογκωμένοι αγγειακοί σχηματισμοί που εμφανίζονται στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα. Εξ’ αιτίας αυτής της πάθησης, οι φλέβες και οι αρτηρίες των αιμορροΐδων πρήζονται καθώς συγκεντρώνεται μεγάλη ποσότητα αίματος στο εσωτερικό τους. Επειδή βρίσκονται στο εσωτερικό του πρωκτού δεν μπορεί να τις δει ο ασθενής. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι ότι δεν προκαλούν έντονο πόνο καθώς στο σημείο που προκαλούνται δεν υπάρχουν πολλά νεύρα. Εκτός από τις εσωτερικές  αιμορροΐδες, όμως, υπάρχουν και οι εξωτερικές. Εντοπίζονται γύρω από τον πρωκτό, γεγονός που τις κάνει πιο επίπονες καθώς εκεί υπάρχουν περισσότερες νευρικές απολήξεις.

Εσωτερικές Αιμορροΐδες – Ποια είναι η αιτία πρόκλησης;

Οι αιμορροΐδες μπορούν να προκληθούν από διάφορες αιτίες, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας. Αν ένα άτομο πάσχει από δυσκοιλιότητα και πιέζεται πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της αφόδευσης είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει αυτήν την πάθηση. Οι δυσλειτουργίες του γαστρεντερικού συστήματος πολύ συχνά μπορούν να επηρεάσουν τις αιμορροΐδες. Η διάρροια, ειδικά όταν είναι χρόνια, αποτελεί, επίσης, μια συνηθισμένη αιτία πρόκλησης αιμορροΐδων. Η αύξηση του βάρους του σώματος παραπάνω από το φυσιολογικό, επιδρά εξίσου σημαντικά σε μια τέτοια πάθηση καθώς πιέζεται ακόμη περισσότερο η περιοχή του πρωκτού. Οι άνθρωποι που πάσχουν από παχυσαρκία καθώς και οι γυναίκες που είναι έγκυες ανήκουν σε μια τέτοια ευάλωτη κατηγορία.

Άλλη αιτία που συμβάλλει στην εμφάνιση αιμορροΐδων είναι η σεξουαλική επαφή που πραγματοποιείται από τον πρωκτό. Η πίεση, η τριβή και οι ερεθισμοί που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της επαφής καθιστούν ευάλωτη την περιοχή. Επίσης, η διατροφή που δεν περιέχει φυτικές ίνες καθώς και η τακτική άρση αντικειμένων πολύ μεγάλου βάρους επηρεάζουν σημαντικά την ομαλή λειτουργία του πρωκτού και προκαλούν αύξηση της πίεσης στους αιμορροϊδικούς όζους.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

 

Εσωτερικές αιμορροΐδες – Συμπτώματα

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες, σε αντίθεση με τις εξωτερικές αιμορροΐδες, δεν ταλαιπωρούν τόσο πολύ τον ασθενή. Αν δημιουργηθούν αιμορροΐδες  στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα ο ασθενής μπορεί να παρατηρήσει αίμα κατά την διάρκεια της αφόδευσης (αίμα στα κόπρανα). Παρ’ ό,τι φαίνεται ένα ήπιο σύμπτωμα, μπορεί να υποτροπιάσει πολύ και να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη γενικότερη υγεία του ασθενή. Η αιμορραγία μπορεί να γίνει τόσο έντονη σε κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να ρίξει ραγδαία την τιμή του αιματοκρίτη.

Ένα άλλο σύμπτωμα που μπορεί να εκδηλωθεί είναι η πρόπτωση των αιμορροϊδικών όζων κατά τη διάρκεια της αφόδευσης. Οι αιμορροΐδες αυτές διαφοροποιούνται στην απόχρωση από τις άλλες καθώς το χρώμα τους είναι πιο ροζ. Παρόλο που προκαλούν έντονη ενόχληση, τις περισσότερες φορές επανέρχονται μόνες τους στη φυσιολογική τους θέση.

Ανεξάρτητα από την ένταση των συμπτωμάτων, οι αιμορροΐδες καλό είναι να αντιμετωπίζονται έγκαιρα καθώς μπορούν να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στον οργανισμό. Τα πιο συνηθισμένα είναι η αναιμία και η θρόμβωση.

Διάγνωση & θεραπεία

Ο ασθενής είναι απαραίτητο να επισκεφθεί πρωκτολόγο ώστε να εξετάσει τα συμπτώματα και το εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα και να διαγνώσει το μέγεθος του προβλήματος. Τις περισσότερες φορές οι αιμορροΐδες θεραπεύονται με αιμορροϊδοπλαστική LHP® (Laser). Πρόκειται για την πιο εξελιγμένη μέθοδο θεραπείας, η οποία είναι ανώδυνη και πολύ αποτελεσματική. Η σύγχρονη τεχνολογία εξαλείφει τις πιθανότητες επιπλοκών.

Εσωτερικές Αιμορροΐδες – Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπούν οι αιμορροΐδες είναι να διατηρηθούν μαλακά τα κόπρανα. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να βοηθήσει πολύ. Εξαιρετικά μεγάλος αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι φυσικά και το νερό. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού ωφελεί όχι μόνο την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων αλλά και ολόκληρο τον οργανισμό. Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να πηγαίνει ο ασθενής για αφόδευση τη στιγμή που το επιθυμεί και να μην πιέζεται καθόλου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Η σωματική άσκηση μπορεί να φανεί εξίσου αποτελεσματική οπότε είναι σημαντικό να ενταχθεί στο καθημερινό πρόγραμμα του ασθενούς.

Επικοινωνία

Επικοινωνία