Περιεδρικό Απόστημα Αίτια

Περιεδρικό Απόστημα – Αίτια

Τι είναι το περιεδρικό απόστημα;

Το περιεδρικό απόστημα εμφανίζεται όταν μια κοιλότητα στον πρωκτό γεμίζει με πύον, ως αποτέλεσμα μικροβιακής λοίμωξης. Οι όροι «απόστημα πρωκτού» και «ορθικό / περιπρωκτικό απόστημα» μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να περιγράψουν την ίδια κατάσταση.

Το περιεδρικό απόστημα είναι ο πιο κοινός τύπος αποστήματος του πρωκτού. Δύναται να προκαλέσει σημαντική ενόχληση στους ασθενείς. Βρίσκεται στο χείλος του πρωκτού (είτε στο άνοιγμα πρωκτικού σωλήνα είτε στο ορθό) και, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ενδέχεται να επεκταθεί στον ισχιοπρωκτικό χώρο ή στον μεσοσφιγκτηριακό χώρο, καθώς αυτές οι περιοχές βρίσκονται στην περιπρωκτική χώρα. Πιθανή επίσης είναι και η δημιουργία συστηματικών συμπτωμάτων αν δεν αντιμετωπιστεί το απόστημα, τονίζει ο δρ. Δοντάς.

Περιεδρικό απόστημα – Αίτια

Τα αίτια για το περιεδρικό απόστημα περιλαμβάνουν ως κυριότερο παράγοντα την οξεία λοίμωξη των πρωκτικών αδένων. Είναι πιθανό να δημιουργηθεί αυτόματα το περιεδρικό απόστημα ή πάνω σε προϋπάρχον περιεδρικό συρίγγιο αφού φράξουν τα στόμιά του. Μάλιστα έχει υπολογιστεί ότι τα μισά περιεδρικά αποστήματα θα εξελιχθούν σε συρίγγια, αν δεν θεραπευτούν επιτυχώς μετά την παροχέτευσή τους.

Τα αίτια για το περιεδρικό απόστημα είναι πολλά. Τα πιο συχνά από αυτά είναι τα εξής:

 • Φλεγμονή πρωκτικών αδένων
 • Εκκολπωματίτιδα
 • Πυώδης ιδρωτοαδενίτιδα
 • Διευρυμένα θηλώματα
 • Ραγάδα δακτυλίου
 • Κακοήθεια
 • Εξασθένιση του οργανισμού
 • Ακτινομύκωση
 • Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (π.χ. νόσος του Crohn)
 • Πρωκτική σεξουαλική επαφή
 • Φυματίωση
 • Κακή υγιεινή στην περιοχή του πρωκτού
 • Λοίμωξη με τον ιό ΗΙV

Περιεδρικό απόστημα – Συμπτώματα

Ενδεικτικά αναφέρονται το οίδημα, η ερυθρότητα, ο πόνος στην περιοχή και κάποιες φορές μπορεί να συνυπάρχουν πυρετός και ρίγος. Πολλές φορές παρατηρείται και εφίδρωση. Εν γένει οι πάσχοντες φέρουν και έντονο αίσθημα βάρους στην περιπρωκτική περιοχή. Ο δρ. Δοντάς σημειώνει ότι η ιατροφαρμακευτική φροντίδα του περιεδρικού αποστήματος είναι άκρως επιβεβλημένη καθώς αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σηπτικά επεισόδια.

Διάγνωση περιεδρικού αποστήματος

Η διάγνωση του περιεδρικού αποστήματος γίνεται από εξειδικευμένο πρωκτολόγο. Πρώτο μέλημά του είναι η καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς και έπειτα η κλινική εξέταση της περιπρωκτικής περιοχής. Θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των συμπτωμάτων και έπειτα στη δακτυλική εξέταση του πρωκτού προκειμένου να εντοπιστεί η ύπαρξη πιθανών υποβλεννογόνιων αποστημάτων ή άλλων βλαβών. Η διάγνωση ολοκληρώνεται με την πρωκτοσκόπηση και τις αιματολογικές εξετάσεις. Εάν κριθεί απαραίτητο ο ιατρός μπορεί να ζητήσει και απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητική τομογραφία και ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα).

Περιεδρικό απόστημα – Θεραπεία

Η θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή (αντιβίωση) δεν είναι η ιδανική, καθώς δεν αποτελεί πλήρη και αποτελεσματική θεραπεία. Αντιθέτως, το πύον συνεχίζει να λιμνάζει και η μόλυνση επεκτείνεται θέτοντας σε κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή.

Ο εξειδικευμένος στις παθήσεις του πρωκτού δρ. Δοντάς προτείνει θεραπεία με Laser μέσω της τεχνικής LAD (Laser Abscess Drainage), καθώς αποτελεί την πλέον ανώδυνη και γρήγορη μέθοδο που προσφέρει πλήρη ίαση στο περιεδρικό απόστημα. Επιπλέον, είναι σύντομη, αναίμακτη με πολύ μικρή πιθανότητα υποτροπής και επιτρέπει την άμεση επάνοδο στην καθημερινότητα.

 

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεδρικό απόστημα και τη θεραπεία του, επικοινωνήστε με τον δρ. Δοντά. Ο δρ. Δοντάς είναι έμπειρος Χειρουργός – Πρωκτολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός και Διευθυντής όπου στο εξειδικευμένο κέντρο ορθοπρωκτικής χειρουργικής της Laser Surgery είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οριστικά και αποτελεσματικά το περιεδρικό απόστημα.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811