Αιμορροϊδεκτομή Longo

Αιμορροϊδεκτομή Longo

Τι είναι η Αιμορροϊδεκτομή Longo;

Η Αιμορροϊδεκτομή Longo ή αιμορροϊδεκτομή με αυτόματο κυκλικό αναστομωτήρα (Stapled hemorrhoidectomy) είναι η χειρουργική αφαίρεση των αιμορροΐδων ΙΙΙ και IV βαθμού. Η μέθοδος χρησιμοποιείται επίσης και για την διόρθωση της πρόπτωσης του ορθού, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο Πρωκτολόγο Δρ. Ι. Δοντά. Οφείλει το όνομά της στον Ιταλό χειρουργό, τον Δρ. Antonio Longo, ο οποίος την εφάρμοσε το 1993 και έκτοτε έχει υιοθετηθεί ευρέως στα περισσότερα ευρωπαϊκά κέντρα ορθοπρωκτικής χειρουργικής.

Οι αιμορροΐδες είναι αγγειακοί σχηματισμοί που περιέχουν φλέβες και αρτηρίες και χρησιμεύουν στην εγκράτεια των κοπράνων. Είναι μέρος της φυσιολογικής ανατομίας του ανθρώπου, ωστόσο η μη φυσιολογική διόγκωσή τους (συνήθως λόγω δυσκοιλιότητας)  συνιστά μια παθολογική κατάσταση που ονομάζεται αιμορροϊδοπάθεια ή κατά τα κοινώς λεγόμενα «αιμορροΐδες».

Διάκριση των αιμορροΐδων

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε 4 βαθμούς, με αντίστοιχη συμπτωματολογία. Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τον Χειρουργό – Πρωκτολόγο – Στρατιωτικό Ιατρό Δρ. Ι. Δοντά, ισχύουν τα εξής:

  • I Βαθμού: Πρόκειται για εσωτερικές αιμορροΐδες που ενδέχεται να προκαλέσουν αιμορραγία αλλά δεν προβάλλουν από τον πρωκτό. Οι ιατροί μπορούν να τις δουν μέσω πρωκτοσκόπησης, ορθοσκόπησης ή κολονοσκόπησης.
  • II Βαθμού: Προβάλλουν από τον πρωκτό κατά τη διάρκεια μιας κένωσης, αλλά ανατάσσονται μετά το πέρας αυτής.
  • III Βαθμού: Προβάλλουν από τον πρωκτό κατά τη διάρκεια μιας κένωσης και ανατάσσονται μόνο με τα δάκτυλα του ασθενούς.
  • IV Βαθμού: Οι αιμορροΐδες αυτού του βαθμού είναι μη ανατάξιμες και βρίσκονται μόνιμα σε πρόπτωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Όσον αφορά στα συμπτώματά τους, εκτός από την πρόπτωση, μπορεί να παρατηρηθεί και αιμορραγία κατά την αφόδευση. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί και νέκρωση του δέρματος της περιπρωκτικής περιοχής, λόγω της ισχαιμίας. Επιπλέον, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει έκκριση βλέννας ή υγρών από τον πρωκτό, κνησμό, ερεθισμό και αίσθημα ατελούς κένωσης. Τέλος, ο πόνος και το αίσθημα βάρους στην ευρύτερη περιοχή του πρωκτού, συγκαταλέγονται στη συμπτωματολογία της αιμορροϊδοπάθειας.

Γιατί να προτιμήσει κάποιος την αιμορροϊδεκτομή Longo;

Η αιμορροϊδεκτομή Longo είναι η τεχνική που προτιμάται για εσωτερικές αιμορροΐδες τρίτου και τέταρτου βαθμού καθώς επίσης  και για μικρές προπτώσεις του βλεννογόνου του ορθού. Στις περιπτώσεις μικρών εσωτερικών αιμορροΐδων ή συνύπαρξης δευτέρου βαθμού εσωτερικών και μεγάλων εξωτερικών αιμορροΐδων, δεν ενδείκνυται.

Για την διενέργεια της αιμορροϊδεκτομής Longo χρησιμοποιείται ένα ειδικό ενδοσκοπικό εργαλείο (αυτόματος κυκλικός αναστομωτήρας), που αφαιρεί τις αιμορροΐδες και διορθώνει την πρόπτωση του εντέρου (εάν συνυπάρχει). Πραγματοποιείται αναίμακτα με επισκληρίδιο ή ραχιαία αναισθησία και διαρκεί κατά μέσο όρο 20-25 λεπτά, σε αντίθεση με την παραδοσιακή αιμορροϊδεκτομή (Milligan-Morgan), όπου χρειάζονται περίπου 45 λεπτά.

Ο Δρ. Ι. Δοντάς υπογραμμίζει τα πλεονεκτήματα της αιμορροϊδεκτομής Longo, τα οποία άλλωστε συμβάλλουν στη δημοφιλία της.

Αρχικά, χρειάζεται μόνο 1 ημέρα νοσηλείας, σε αντίθεσή με την κλασσική αιμορροϊδεκτομή που απαιτεί περισσότερες ημέρες. Μάλιστα ο ασθενής μετά την επέμβαση σηκώνεται και κυκλοφορεί, σιτίζεται και ενεργείται κανονικά, χωρίς πόνο, αμέσως από την ίδια ημέρα της επέμβασης. Επομένως, γίνεται λόγος για ομαλή εντερική λειτουργία καθώς και η φυσιολογική και ανώδυνη κένωση του εντέρου.

Η επέμβαση δεν επιφέρει μετεγχειρητικό πόνο, μιας και δεν υπάρχουν ευαίσθητες νευρικές απολήξεις στο σημείο άνωθεν της οδοντωτής γραμμής όπου αυτή διενεργείται. Ο ολιγοήμερος πόνος που μπορεί να αισθανθεί ο ασθενής οφείλεται κυρίως στους χειρισμούς και ελέγχεται πλήρως με απλά παυσίπονα.

Η πιθανότητα επιπλοκών είναι μικρή, καθώς η επέμβαση εκτελείται εντός του ορθού. Ως εκ τούτου, μετεγχειρητικές επιπλοκές που σχετίζονται με φλεγμονές, μικροβιακές μολύνσεις, αιμορραγίες ή τραυματισμό των σφιγκτήρων είναι πολύ σπάνιες.

Η επάνοδος στην καθημερινότητα αναμένεται να είναι άμεση. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και στις φυσικές του δραστηριότητες την επόμενη ημέρα του χειρουργείου.

 

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αιμορροϊδεκτομή Longo, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Πρωκτολόγο Δρ. Ι. Δοντά. Διευθύνει την κλινική Laser Surgery, όπου μπορούν να διενεργηθούν με απόλυτη ασφάλεια και εχεμύθεια μια σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις. Η πολυετής πείρα και εξειδίκευσή του σε πρωκτολογικά ζητήματα κάθε βαρύτητας, τον καθιστούν αρμόδιο για την εύρεση της εξατομικευμένης θεραπείας.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811