Κονδυλώματα & Εγκυμοσύνη

Κονδυλώματα και εγκυμοσύνη

Τι είναι τα κονδυλώματα;

Είναι γεγονός ότι ορισμένες γυναίκες μπορεί να βρεθούν στην άβολη θέση κατά την οποία συνυπάρχουν κονδυλώματα και εγκυμοσύνη. Τα κονδυλώματα ανήκουν στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) και είναι η πιο συχνή ιογενής λοίμωξη αυτού του τύπου.  Σύμφωνα με τον Πρωκτολόγο – Χειρουργό – Στρατιωτικός Ιατρό Δρ. Ι. Δοντά, οφείλονται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – H.P.V.). Πρόκειται για μικρές προεξοχές (επαρμάτα), ανώδυνα, στο χρώμα του δέρματος. Στην προκειμένη περίπτωση, εντοπίζονται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας ή και στην περιπρωκτική περιοχή.

Κονδυλώματα και εγκυμοσύνη: Γιατί και πώς εμφανίζονται;

Ο ιός μεταδίδεται μέσα από τη σεξουαλική συνεύρεση με φορέα του ιού. Προσοχή όμως, διότι μπορεί να μην το γνωρίζει ούτε ο ίδιος, καθώς υπάρχουν και ασυμπτωματικοί φορείς. Όσον αφορά το γιατί εμφανίζονται κατά την εγκυμοσύνη, να σημειωθεί πως το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας είναι σε χαμηλά επίπεδα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ως εκ τούτου, η πεσμένη άμυνα του οργανισμού κάνει τη γυναίκα ευάλωτη απέναντι στον ιό. Μάλιστα, την περίοδο της εγκυμοσύνης τα κονδυλώματα δύνανται να αυξηθούν σε μέγεθος, ή να πολλαπλασιασθούν. Ωστόσο, μετά το πέρας του τοκετού τα κονδυλώματα μπορεί να υποχωρήσουν σταδιακά, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας ανακάμπτει.

Κονδυλώματα και εγκυμοσύνη: Κινδυνεύει το έμβρυο;

Είναι ιατρικώς αποδεδειγμένο ότι το έμβρυο δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο από τα κονδυλώματα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς αυτά δεν μεταβιβάζονται στο μωρό. Με άλλα λόγια, ούτε τη γονιμότητα επηρεάζουν, ούτε πρόωρο τοκετό προκαλούν, ούτε αποβολή.

Κονδυλώματα και εγκυμοσύνη: Πώς γίνεται ο τοκετός;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ύπαρξη κονδυλωμάτων στην εγκυμοσύνη, δεν δημιουργεί προβλήματα και η εγκυμοσύνη εκτυλίσσεται χωρίς επιπλοκές. Συνεπώς, δύναται να διεξαχθεί κανονικά ο φυσιολογικός τοκετός (κολπικά).

Σε περιπτώσεις όμως που τα κονδυλώματα είναι σε έξαρση και επιπλέον εντοπίζονται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα πολλαπλές ή ευμεγέθεις βλάβες, τότε προτείνεται η καισαρική τομή. Αυτό συμβαίνει καθώς υπάρχει κίνδυνος το μωρό βγαίνοντας από τον κόλπο της μητέρας να μολυνθεί και κατ’ επέκταση να αναπτύξει λαρυγγική ή αναπνευστική θηλωμάτωση. Η σοβαρή αυτή ασθένεια ευνοεί την ύπαρξη κονδυλωμάτων στο λάρυγγα και το ευρύτερο αναπνευστικό σύστημα. Ο κίνδυνος από μια τέτοια μόλυνση συνεπάγεται δυσφαγία, βήχα, ακόμα και καθυστέρηση της ανάπτυξης.

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι η μέθοδος που προτείνεται, με την προϋπόθεση η έγκυος να παρακολουθείται τακτικά από τον Μαιευτήρα της και ασφαλώς να μην είναι σε έξαρση ο ιός.

Κονδυλώματα και εγκυμοσύνη: Η διάγνωση στις γυναίκες

Στις γυναίκες τα κονδυλώματα, κατά κύριο λόγο, δεν σχετίζονται με την πρόκληση καρκίνου. Όμως συνίσταται επαγρύπνηση καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνδεθούν με την πρόκληση δυσπλασίας ή κακοήθειας στον τράχηλο της μήτρας, το αιδοίο, τον κόλπο, τον πρωκτό και τον στοματοφάρυγγα.

Ένα αρνητικό Τεστ-ΠΑΠ δεν συνεπάγεται απουσία κονδυλωμάτων στον τράχηλο της μήτρας. Να σημειωθεί λοιπόν, ότι το Τεστ-ΠΑΠ βγαίνει θετικό μόνο όταν ο ιός έχει προκαλέσει κυτταρικές αλλοιώσεις. Κατά συνέπεια και ειδικά στα πρώιμα στάδια ο ιός ανιχνεύεται μόνο με το εξειδικευμένο HPV-DNA-Test, το οποίο εντοπίζει ακόμη και το ακριβές στέλεχος του ιού που προκάλεσε τη μόλυνση.

Η διάγνωση των κονδυλωμάτων γίνεται κλινικά και επισκοπικά. Μόνο ένας εξειδικευμένος ιατρός είναι σε θέση να διαγνώσει τα κονδυλώματα και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Η πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας χρησιμοποιείται για να διαγνωστούν τα κονδυλώματα πρωκτού, καθώς έτσι διαπιστώνονται έτερες συνυπάρχουσες βλάβες (δυσπλασίες πρωκτού) που οδηγούν σε καρκίνο του πρωκτού.

Κονδυλώματα και εγκυμοσύνη: Θεραπεία

Η κατάλληλη θεραπεία επιλέγεται μόνο από τον θεράποντα ιατρό, αφού λάβει υπόψη του την έκταση της βλάβης και την κατάσταση του ασθενούς.

Η θεραπεία μπορεί επομένως να περιλαμβάνει τοπικές αλοιφές, κρυοθεραπεία, διαθερμοπηξία ή υπερπαλμικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Το Laser μάλιστα φημίζεται για τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας του. Επιπλέον, είναι μια ελάχιστα παρεμβατική και φιλική προς τον οργανισμό θεραπεία, γεγονός που δεν πρέπει να παραβλεφθεί δεδομένης της εγκυμοσύνης. Επιπρόσθετα πλεονεκτήματα του Laser είναι η σύντομη διάρκεια και οι μειωμένες πιθανότητες υποτροπής.

 

Επικοινωνήστε με τον Πρωκτολόγο – Χειρουργό – Στρατιωτικός Ιατρό Δρ. Ι. Δοντά, προκειμένου να πάρετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κονδυλώματα και την εγκυμοσύνη. Στην κλινική Laser Surgery, την οποία διευθύνει, διενεργούνται πολλές και σημαντικές εξετάσεις με απόλυτη εχεμύθεια και ασφάλεια.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811