manometria_orthou

Μανομετρία Ορθού – Πρωκτού

Μανομετρία Ορθού – Πρωκτού: Τι είναι;

Η μανομετρία ορθού – πρωκτού, γνωστή και ως ορθοπρωκτική μανομετρία, είναι μια διαγνωστική εξέταση που διερευνά το πόσο καλά «συνεργάζονται» ο σφιγκτήρας, το ορθό και ο πρωκτός,  για την αποβολή των κοπράνων. Ο πρωκτικός σφιγκτήρας είναι ένας δακτύλιος αποτελούμενος από μύες που σκοπό έχουν τον έλεγχο της εισόδου και της εξόδου (άνοιγμα και κλείσιμο) του πρωκτού. Με άλλα λόγια βοηθούν στον έλεγχο της εγκράτειας (διέλευσης) των κοπράνων, σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζει ο Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Ι. Δοντάς. Η μανομετρία ορθού – πρωκτού μπορεί να προσδιορίσει εάν αυτοί οι περιπρωκτικοί μύες είναι πολύ χαλαροί, πολύ σφιγμένοι ή δεν συνεργάζονται όπως πρέπει την κατάλληλη στιγμή. Η εξέταση μετρά τις πιέσεις που δημιουργούνται από τους μύες, την αίσθηση στο ορθό (δίοδος μεταξύ του παχέος εντέρου και πρωκτού) και τα νευρικά αντανακλαστικά που είναι απαραίτητα για την κανονική κίνηση του εντέρου.

Μανομετρία Ορθού – Πρωκτού: Πότε διενεργείται;

Η μανομετρία ορθού – πρωκτού πρέπει να διενεργείται από εξειδικευμένο Πρωκτολόγο ώστε να αξιολογηθούν επαρκώς τα αποτελέσματά της. Τίθεται όμως το ερώτημα του πότε διενεργείται η ορθοπρωκτική μανομετρία;

Ο Πρωκτολόγος θα προβεί στην εξέταση στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Μανομετρία Ορθού – Πρωκτού: Πριν την εξέταση

Το πρωί της μανομετρίας ορθού – πρωκτού ο ασθενής μπορεί να φάει ένα ελαφρύ πρωινό. Έπειτα από αυτό όμως δεν μπορεί να καταναλώσει τίποτα, εκτός από νερό. 2 ώρες πριν την εξέταση ο ασθενής πρέπει να κάνει κλύσμα, το οποίο μπορεί να προμηθευτεί από φαρμακείο. Ο σκοπός του κλύσματος είναι να πραγματοποιηθεί μια πλήρης κένωση ώστε να καθαριστεί η περιοχή και να εισαχθεί με ευχέρεια ο μανομετρικός καθετήρας. Τα πρωινά φάρμακα (συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση), καλό είναι να ληφθούν τουλάχιστον 2 ώρες πριν από την εξέταση, με μικρή ποσότητα νερού.

Πως διενεργείται η μανομετρία ορθού – πρωκτού;

Θα ζητηθεί από τον ασθενή να ξαπλώσει στην αριστερή πλευρά του, με τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα. Η στάση αυτή διευκολύνει την είσοδο του μανομετρικού καθετήρα. Σημειώνεται σε αυτό το σημείο πως ο εξειδικευμένος Πρωκτολόγος Δρ. Ι. Δοντάς λαμβάνει υπόψη του την ευαίσθητη φύση της εξέτασης, την οποία και πραγματοποιεί με κάθε δυνατό σεβασμό στον ασθενή.

Ένας μικρός καθετήρας με ένα μπαλόνι προσαρτημένο στο άκρο θα τοποθετηθεί περίπου 10 εκατοστά στο ορθό. Ο ασθενής ίσως αισθανθεί κάποια ενόχληση, δεν θα αισθανθεί όμως πόνο. Ο καθετήρας ενδέχεται να τραβηχτεί αργά και να τοποθετηθεί ξανά κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Το προσαρτημένο μπαλόνι φουσκώνει και ξεφουσκώνει βαθμιαία. Ως εκ τούτου τα νεύρα και οι μύες του ορθού και του πρωκτού συσπώνται. Το άκρο του σωλήνα παραμένει έξω από τον πρωκτό και συνδέεται με ένα μηχάνημα που καταγράφει τις συστολές και τις χαλαρώσεις του ορθού και των πρωκτικών σφιγκτήρων, υπό μορφή μετρούμενων πιέσεων.

Αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία λήψης των μετρήσεων, το εξάρτημα αποσύρεται με προσοχή και σιγά – σιγά και δίνεται χρόνος στον ασθενή να ντυθεί και να σηκωθεί. Η όλη εξέταση αναμένεται να διαρκέσει το ανώτερο 20 λεπτά και δεν απαιτείται αναισθησία τοπική ή γενική για την διεξαγωγή της.

Ο ασθενής δύναται να επιστρέψει στην καθημερινότητά του αμέσως, όπως και στις διατροφικές του συνήθειες. Τα αποτελέσματα της εξέτασης θα είναι διαθέσιμα εντός 24 ωρών και καθορίζουν την αιτία και τη θεραπεία του υποκείμενου προβλήματος για το οποίο έγινε η εξέταση.

Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Πρωκτολόγο Δρ. Ι. Δοντά προκειμένου να συζητήσετε περισσότερα για την μανομετρία ορθού – πρωκτού. Στην πλήρως εξοπλισμένη κλινική Laser Surgery, την οποία διευθύνει, πραγματοποιούνται εξετάσεις με απόλυτη εχεμύθεια και ασφάλεια για τον ασθενή.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811