προβλήματα υγείας που φανερώνουν τα νύχια

Προβλήματα υγείας που φανερώνουν τα νύχια

Είναι γεγονός ότι στο μυαλό των περισσοτέρων τα νύχια σχετίζονται με την ομορφιά και τη γυναικεία χάρη. Όμως, είναι και προβλήματα υγείας που φανερώνουν τα νύχια και τα οποία μάλιστα δεν πρέπει να αγνοούνται, σύμφωνα με τον Γενικό Χειρουργό Στρατιωτικό Ιατρό Δρ. Ι. Δοντά. Ασφαλώς δεν είναι η είσφρυση ονυχός και η παρωνυχία τα μόνα προβλήματα που σχετίζονται με τα νύχια. Είναι γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, ο οργανισμός μας μπορεί να αποτυπώσει στα νύχια μια υφιστάμενη πάθηση και αυτό να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω διερεύνηση.

Προβλήματα υγείας που φανερώνουν τα νύχια

Τα νύχια μπορούν να δώσουν πολύτιμες προειδοποιήσεις για την υγεία του ατόμου και να σηματοδοτήσουν την παρουσία σοβαρών ασθενειών.

Καλό θα είναι να παρατηρούμε τα νύχια για τυχόν αλλοιώσεις στην επιφάνεια και στο χρώμα τους. Νύχια με καμπύλες, αυλακώσεις, εύθραυστα ή με περίεργο χρώμα ενδέχεται να είναι παραπέμπουν σε ασθένειες που ίσως να μην έχουν εκδηλώσει ακόμα άλλα συμπτώματα.

Μερικά από τα προβλήματα υγείας που φανερώνουν τα νύχια, εκδηλώνονται με τα ακόλουθα σημάδια:

Αποχρωματισμένα νύχια

Το χρώμα του νυχιού σχετίζεται άμεσα με την υγεία και του νυχιού αλλά την γενικότερη κατάσταση του ασθενούς. Το υγιές νύχι έχει χρώμα ροζ με λίγο άσπρο-ροζ χρώμα κοντά στη βάση. Σε διαφορετική περίπτωση, αναλόγως το χρώμα αντικατοπτρίζεται και μια πάθηση:

 • Το πράσινο χρώμα δείχνει βακτηριακή λοίμωξη
 • Οι κόκκινες ραβδώσεις προειδοποιούν για καρδιακή πάθηση.
 • Το μπλε χρώμα δείχνει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.
 • Το λευκό χρώμα ίσως συνδέεται με ηπατική νόσο (π.χ. ηπατίτιδα) ή με κακή αιμάτωση της περιφέρειας.
 • Οι σκοτεινές λωρίδες στην κορυφή συνδέονται με τη γήρανση και την συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Υφή νυχιών

Η υφή των νυχιών προμηνύει επίσης παθολογικές καταστάσεις. Τα νύχια που ξεφλουδίζουν δεν είναι αποτέλεσμα συχνών πλυσιμάτων ή βερνικιού νυχιών. Το ξεφλούδισμα στα νύχια υποδηλώνει έλλειψη φολικού οξέος, βιταμίνης C και πρωτεϊνών. Ενώ δεν αποκλείεται να είναι αποτέλεσμα ψωρίασης ή χρόνιου υποσιτισμού.

Πάχος νυχιών

Το μεγάλο πάχος των νυχιών κάθε άλλο παρά φυσικό είναι και μάλιστα σηματοδοτεί ασθένεια των πνευμόνων. Νύχια που είναι χοντρά και διαχωρισμένα υποδηλώνουν δυσλειτουργία του θυρεοειδούς ή ψωρίαση. Ενώ τέλος, ένα ασυνήθιστα παχύ νύχι είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με κάποιο πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος.

Πρησμένα νύχια

Εάν παρατηρήσετε το δέρμα πέριξ του νυχιού να διογκώνεται, ή αν τα νύχια φαίνονται να έχουν φουσκώσει γύρω από τα δάχτυλα, τότε είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για ασθένεια των πνευμόνων, ειδικά αν υφίσταται ήδη προβλήματα με την αναπνοή. Επιπλέον, ενδέχεται να υποδηλώνει κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, ηπατική νόσο ή λοίμωξη με τον ιό HIV (AIDS).

Ποιότητα νυχιών

Νύχια που είναι ξηρά και εύθραυστα δείχνουν προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα και τις μυκητιάσεις της περιοχής.

Επιφάνεια των νυχιών

Τα υγιή νύχια διαθέτουν μια επιφάνεια λεία και ομαλή. Οποιαδήποτε άλλη διαφοροποίηση όπως για παράδειγμα τρύπες, ραβδώσεις ή μικρές βυθίσεις ενδέχεται να υποδηλώνει παθήσεις όπως:

 • Ψωρίαση
 • Διαταραχή του συνδετικού ιστού,
 • Αλωπεκία
 • Ανεπάρκεια ψευδαργύρου
 • Έλλειψη σιδήρου
 • Φλεγμονώδη αρθρίτιδα
 • Ερυθηματώδη λύκο (κόκκινες γραμμές στη βάση των νυχιών).

 

Επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό Πρωκτολόγο Στρατιωτικό Ιατρό Δρ. Ι. Δοντά, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι ενδέχεται να δείχνει η κατάσταση των νυχιών σας. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση πληθώρας περιστατικών, ώστε να είναι σε θέση να εγγυηθεί την έγκυρη και σωστή διάγνωση. Παράλληλα, η κλινική Laser Surgery, την οποία διευθύνει, είναι εξοπλισμένη με τεχνολογία αιχμής ώστε να παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον θεραπείας και αποκατάστασης για τον ασθενή.