Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD)

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD)

Τι είναι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD);

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD – Inflammatory Bowel Disease) είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει διαταραχές που προκαλούν χρόνια φλεγμονή του γαστρεντερικού συστήματος. Οι δύο πιο κοινές μορφές της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Σημειώνει ο Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Ι. Δοντάς, ότι το ευερέθιστο έντερο (Irritable Bowel Syndrome – IBS) είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την ανωτέρω πάθηση, παρότι έχουν κάποια κοινά συμπτώματα.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD): Παράγοντες κινδύνου

Η ακριβής αιτία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου είναι άγνωστη, αλλά σχετίζεται με το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μία θεωρία υποστηρίζει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται εσφαλμένα σε εξωτερικά ερεθίσματα, όπως ένας ιός ή βακτήρια, που προκαλούν φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα.

Εκτός αυτού, υπάρχουν ορισμένοι άλλοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι ακόλουθοι:

 • Ηλικία: Οι πιθανότητες αυξάνονται σε άτομα μικρότερα των 30 ετών
 • Κάπνισμα: Επηρεάζει σημαντικά την εμφάνιση της νόσου του Crohn
 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
 • Κληρονομικότητα.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD): Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν τη νόσο δεν είναι πάντοτε τα ίδια, αλλά ποικίλουν με τη βαρύτητα της νόσου. Μεταξύ των πιο κοινών συμπτωμάτων είναι τα ακόλουθα:

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD): Πώς γίνεται η διάγνωση;

Για να διαγνωστεί η νόσος είναι απαραίτητη η λήψη του ιστορικού του ασθενούς. Επιπλέον, θα διενεργηθούν και εργαστηριακές εξετάσεις ώστε να επιβεβαιωθεί η νόσος και/ή να αποκλειστούν άλλες παθήσεις. Ο εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει αιματολογικές εξετάσεις και καλλιέργεια κοπράνων (για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο λοίμωξης). Ενδεχομένως και εφόσον κρίνει ο ιατρός, ίσως να πραγματοποιηθεί και απεικονιστικός έλεγχος (αξονική ή μαγνητική τομογραφία του λεπτού εντέρου) και κολονοσκόπηση με λήψη βιοψιών.

Δημιουργεί επιπλοκές η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου;

Εάν η νόσος δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να εμφανιστούν ορισμένες επιπλοκές στον ασθενή, μεταξύ των οποίων οι ακόλουθες:

 • Καρκίνος του εντέρου (κυρίως σε όσους πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα)
 • Φλεγμονές στο δέρμα, στα μάτια και στις αρθρώσεις
 • Σκληρυντική χολαγγειίτιδα
 • Διάρροια που οδηγεί σε αφυδάτωση
 • Θρόμβωση
 • Ειλεός (η νόσος Crohn δημιουργεί στενώσεις και μπορεί να δημιουργήσει ειλεό του λεπτού εντέρου)
 • Διατροφικές διαταραχές
 • Έλκος στομάχου
 • Περιεδρικό συρίγγιο (εξαιτίας της νόσου του Crohn)
 • Ραγάδα πρωκτού
 • Τοξικό μεγάκολο όπου εξαιτίας της ελκώδους κολίτιδας το παχύ έντερο διογκώνεται και γίνεται οιδηματώδες
 • Διάτρηση εντέρου που μπορεί να οδηγήσει σε περιτονίτιδα.

Επίσης επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν και σε ασθενείς που λαμβάνουν τη σωστή φαρμακευτική αγωγή, αλλά η πάθηση είναι ανθεκτική στη θεραπεία.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD): Ποια η θεραπεία;

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο όταν αυτή αποτύχει ή εμφανιστεί κάποια από τις προαναφερθείσες επιπλοκές, τότε τη λύση συχνά δίνει η χειρουργική επέμβαση.

Όσον αφορά στην ελκώδη κολίτιδα, σε επείγουσες καταστάσεις, αφαιρείται το παχύ έντερο και δημιουργείται κολοστομία, με λαπαροσκόπηση. Εναλλακτικά μπορεί να διενεργηθεί ειλεοπρωκτική αναστόμωση.

Όσον αφορά στη νόσο του Crohn, αφαιρείται χειρουργικά το κατεστραμμένο τμήμα του πεπτικού σωλήνα και αναστομώνονται τα άκρα που απομένουν. Ένας στους δύο ασθενείς αναμένεται να υποτροπιάσει και αυτό διότι η χειρουργική επέμβαση δεν προσφέρει απόλυτη θεραπεία, καθώς η νόσος μπορεί να επανεμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του γαστρεντερικού συστήματος.

 

Επικοινωνήστε με τον Χειρουργό – Πρωκτολόγο – Στρατιωτικό Ιατρό Δρ. Ι. Δοντά προκειμένου να μάθετε περισσότερα για τη φλεγμονώδη νόσου του εντέρου (IBD). Στην κλινική Laser Surgery, την οποία διευθύνει, διενεργούνται μια σειρά από εξετάσεις με πλήρη ασφάλεια και εχεμύθεια. Μάλιστα, η πολυετής του πείρα σε ανάλογες παθήσεις τον καθιστά αρμόδιο για την εύρεση ενός εξατομικευμένου πλάνου θεραπείας με στόχο τη σύντομη ανάρρωση.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811