Αίμα στον πρωκτό και φαγούρα

Αίμα στον πρωκτό και φαγούρα πρωκτού

Το αίμα στον πρωκτό και η φαγούρα πρωκτού είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα που συνδέονται με παθήσεις του πρωκτού. Άλλες φορές υπάρχουν μεμονωμένα το καθένα και άλλες συνυπάρχουν.

Είδα αίμα στον πρωκτό, να ανησυχήσω;

Το αίμα στον πρωκτό συνιστά μια κατάσταση που χρειάζεται άμεση διερεύνηση. Μπορεί να εμφανιστεί στα κόπρανα (αίμα στα κόπρανα), στο χαρτί υγείας, στο εσώρουχο του ατόμου ή στη λεκάνη της τουαλέτας.

Το αίμα στον πρωκτό, συνήθως δεν αναφέρεται σε κακοήθειες, αλλά σε άλλες παθήσεις του πρωκτού. Όμως, σε περίπτωση που το άτομο εντοπίσει την απώλεια αίματος, η εξέταση από πρωκτολόγο είναι αναγκαία, για να εντοπιστούν με ακρίβεια τα αίτια εμφάνισής της.

Το αίμα στον πρωκτό μπορεί να συνοδεύεται και από μια σειρά συμπτωμάτων (εκτός της φαγούρας) όπως ναυτία, ζάλη, τάση προς λιποθυμία και εφίδρωση.

Ποια σημάδια πρέπει να προσέξω, αν έχω αίμα στον πρωκτό;

Η σύσταση του αίματος που χάνεται μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στον ιατρό για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ασθενής. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που δίνουν πληροφορίες για την πιθανή αιτία της αιμορραγίας είναι τα παρακάτω:

  • Χρώμα αίματος: το αίμα ζωηρού κόκκινου χρώματος υποδηλώνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται χαμηλά στον πρωκτό. Όσο το αίμα σκουραίνει, το πρόβλημα μετατοπίζεται όλο και πιο ψηλά.
  • Ποσότητα αίματος: η μεγάλη ποσότητα αιμορραγίας πρέπει να κινητοποιήσει άμεσα τον ασθενή και να επισκεφτεί έναν πρωκτολόγο για να αξιολογήσει την κατάσταση της υγείας του.
  • Καθαρότητα αίματος: το αίμα που χάνει ο ασθενής μπορεί να είναι καθαρό η να έχει προσμίξεις βλέννας ή πύου.
  • Αποτέλεσμα αλλαγής εντερικών συνηθειών: ο ασθενής πρέπει να εντοπίσει αν το αίμα στον πρωκτό εμφανίστηκε μετά από κάποια αλλαγή στις εντερικές του συνήθειες.
  • Αιμορραγία και πόνος: σε περιπτώσεις που η αιμορραγία συνοδεύεται από πόνο και πρήξιμο στην κοιλιά, είναι άμεση η κλινική εξέταση του ασθενούς.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Αίμα στον πρωκτό και φαγούρα: Πότε συνυπάρχουν;

Όπως προαναφέρθηκε, το αίμα στον πρωκτό συνυπάρχει και με το σύμπτωμα της φαγούρας. Οι παθήσεις που χαρακτηρίζονται από αυτά τα δύο συμπτώματα αναφέρονται παρακάτω:

  1. Αιμορροΐδες: η πιο κοινή αιτία παρουσίας αίματος και φαγούρας στον πρωκτό. Οι αιμορροΐδες είναι αγγεία με αίμα, τα οποία διογκώνονται και προκαλούν πρωκτορραγία, ακόμη και σε αρχικά στάδια της πάθησης.
  2. Ραγάδα πρωκτού (ραγάδα δακτυλίου): η πάθηση έχει ως κύριο σύμπτωμα την αίσθηση σκισίματος κατά την κένωση και συχνά συνοδεύεται από αίμα στον πρωκτό και φαγούρα.
  3. Κονδυλώματα πρωκτού: τα κονδυλώματα πρωκτού (μόλυνση από ιό HPV) έχουν ως βασικά συμπτώματα αίμα στον πρωκτό και κνησμό.
  4. Νόσος Paget του πρωκτού (ενδοεπιθηλιακό αδενοκαρκίνωμα πρωκτού): σπάνια πάθηση στην περιοχή του πρωκτού που χαρακτηρίζεται από πρωκτικό κνησμό και αιμορραγία από τον πρωκτό.
  5. Καρκίνος πρωκτού: η πάθηση χαρακτηρίζεται, εκτός των άλλων, από έντονη πρωκτορραγία και επίμονη φαγούρα στην περιοχή του πρωκτού.

 

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η αντιμετώπιση του αίματος στον πρωκτό εξαρτάται από το αίτιο που το προκαλεί. Ένας έμπειρος πρωκτολόγος θα μπορέσει να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και θα σας κατευθύνει προς την κατάλληλη θεραπεία. Η αντιμετώπιση των παθήσεων του πρωκτού σήμερα γίνεται άμεσα με τη χρήση χειρουργικών επεμβάσεων μέσω laser.

Τις περισσότερες φορές το αίμα στον πρωκτό που μπορεί να συνοδεύεται και από φαγούρα οφείλεται σε αιμορροϊδοπάθεια. Σε αυτή την περίπτωση, η αντιμετώπιση είναι συντηρητική και εστιάζει κυρίως στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών. Η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας που είναι ο βασικός παράγοντας εμφάνισης αιμορροΐδων.

Όμως, αυτό δεν αποτελεί κανόνα και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Η επίσκεψη σε ειδικό πρωκτολόγο είναι απαραίτητη για τη διερεύνηση των παραγόντων που οδηγούν στην αιμορραγία από τον πρωκτό.

 

Ο Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ Ιωάννης Δ. Δοντάς, με μεγάλη εμπειρία στις παθήσεις πρωκτού και πυελικού εδάφους και μετεκπαίδευση Laser Χειρουργική του Πρωκτού (Lasers in Colorectal Surgery), θα σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία για το πρόβλημά σας.

Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με το αίμα στον πρωκτό.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811