Χειρουργός Πρωκτού

Χειρουργός Πρωκτού: Τι Είναι & Ποιες Υπηρεσίες Προσφέρει;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Ο χειρουργός πρωκτού εξετάζει τον πρωκτό του ανθρώπινου σώματος και ανάλογα με την διάγνωση προτείνει και την κατάλληλη θεραπεία. Η περιοχή του πρωκτού είναι ένα κομβικό σημείο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Αποτελείται από τον πρωκτικό σωλήνα, το πρωκτικό όριο και το περιπρωκτικό δέρμα. Οι επεμβάσεις που εκτελεί ο χειρουργός πρωκτού είναι υψηλών απαιτήσεων, λόγω της ιδιαίτερης και πολύπλοκης φύσης του πρωκτού, γι’ αυτό απαιτείται εξειδικευμένη εκπαίδευση και μακροχρόνια εμπειρία.

    Πότε είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον χειρουργό πρωκτού;

    Ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί τον χειρουργό πρωκτού, όταν αρχίσει να έχει ενοχλήσεις στην περιοχή του πρωκτού. Αν εμφανιστεί πόνος στον πρωκτό, τσούξιμο,  αιμορραγία, φαγούρα στον πρωκτό, αίσθηση καψίματος στον πρωκτό ή διαταραχές της ομαλής λειτουργίας του εντέρου (δυσκοιλιότητα ή διάρροια) χρειάζεται άμεση διάγνωση. Ειδικά όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν από μόνα τους αλλά επιμένουν, τότε ο ασθενής δεν θα πρέπει να αμελήσει την εξέταση του.

    Χειρουργός πρωκτού – Με ποιες παθήσεις ασχολείται;

    Ο χειρουργός πρωκτού μπορεί να διαγνώσει όλες τις παθήσεις και τα συμπτώματα που δημιουργούνται στον πρωκτό. Αυτές είναι:

    Για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι παραπάνω παθήσεις, ο χειρουργός πρωκτού πρέπει να εκπαιδεύεται συνεχώς και να εξελίσσει τις μεθόδους του. Η επιστήμη σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη και διαρκώς έρχονται στο φως καινούργιες θεραπείες με περισσότερα οφέλη, μικρότερη ταλαιπωρία και λιγότερες επιπλοκές για τους ασθενείς. Ο χειρουργός πρωκτού θα πρέπει να είναι σε θέση να μελετήσει σε βάθος νέες πρακτικές και να τις συμπεριλάβει στη φαρέτρα των θεραπευτικών τεχνικών που μπορεί να χρησιμοποιήσει.

    Πολύ σημαντικό ρόλο στην πετυχημένη θεραπεία των ασθενειών παίζει και ο σύγχρονος εξοπλισμός. Εργαλεία και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας μπορούν πλέον να διαγνώσουν με ακρίβεια τις παθήσεις και να αναδείξουν λεπτομέρειες που παλαιότερα δεν μπορούσαν να ανιχνευτούν. Ο εξοπλισμός που πρέπει να έχει κάθε χειρουργός πρωκτού στο ιατρείο του είναι:

    • Χειρουργικό μικροσκόπιο
    • Επαγγελματική φωτογραφική κάμερα
    • Χειρουργικό laser διοξειδίου του άνθρακα
    • Διοδικό ενδοσκοπικό laser
    • Συσκευή αναρρόφησης καπνού

    Με αυτά τα εργαλεία διενεργεί και τις απαραίτητες εξετάσεις για τη διάγνωση του προβλήματος. Οι πιο συνηθισμένες εξετάσεις είναι η επισκόπηση της περιπρωκτικής χώρας, η δακτυλική εξέταση του πρωκτού και του ορθού, η κυτταρολογική εξέταση του πρωκτού, η πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας και η ψηφιακή πρωκτοσκόπηση.

    Ανάλογα με την πάθηση από την οποία πάσχει ο ασθενής, ο χειρουργός πρωκτού θα αποφασίσει αν είναι αναγκαία μια χειρουργική επέμβαση ή αν μπορεί να αντιμετωπιστεί η εν λόγω πάθηση με συντηρητική θεραπεία. Λόγω της πολυπλοκότητας της λειτουργίας του πρωκτού, η σωστή διάγνωση είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για τον ιατρό.

    Είναι απαραίτητο για ένα τόσο σημαντικό όργανο του σώματος ο ασθενής να επιλέξει έναν επαγγελματία υψηλής εξειδίκευσης για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του.

    Επικοινωνία Επικοινωνία