Αιμορροΐδες σε έξαρση

Αιμορροΐδες σε έξαρση

Τι είναι η αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι αγγειακοί σχηματισμοί και μέρος της ανατομίας του πρωκτού, που συμβάλλουν στην εγκράτεια των κοπράνων κατά 10%. Όπως διευκρινίζει ο Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Ι. Δοντάς οι αιμορροΐδες υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους, όμως οι αιμορροΐδες σε έξαρση (διογκωμένες) συνιστούν την αιμορροϊδοπάθεια ή κατά το κοινώς λεγόμενο «αιμορροΐδες».

Αιμορροΐδες σε έξαρση: Πως διακρίνονται;
Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε 2 τύπους: Εσωτερικές και εξωτερικές.

Όσον αφορά τις εξωτερικές σχηματίζονται κάτω από το δέρμα της περιπρωκτικής περιοχής ενώ αντίθετα οι εσωτερικές δημιουργούνται στην επένδυση του πρωκτού και του κατώτερου τμήματος του ορθού.

Οι εσωτερικές χωρίζονται επίσης σε 4 κατηγορίες ανάλογα με τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους, ως εξής:

 • 1ου βαθμού: Δεν προβάλλουν έξω από τον πρωκτό.
 • 2ου βαθμού: Προβάλλουν έξω από τον πρωκτό κατά την κένωση, αλλά ανατάσσονται μόνες τους με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
 • 3ου βαθμού: Προβάλλουν έξω από τον πρωκτό κατά την κένωση και δεν ανατάσσονται μόνες τους, παρά μόνο εάν τις ανατάξει ο ασθενής με τα δάκτυλά του.
 • 4ου βαθμού: Προβάλλουν μόνιμα έξω από τον πρωκτό και δεν ανατάσσονται.

Αιμορροΐδες σε έξαρση: Που οφείλονται;

Είναι γεγονός ότι οι αιμορροΐδες σε έξαρση υποβαθμίζουν και δυσκολεύουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, επομένως εύλογα αναρωτιούνται πολλοί που οφείλεται η διόγκωσή τους.

Μια σειρά από παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση των αιμορροΐδων, οι οποίοι συνοψίζονται ως εξής:

 • Καταπόνηση και έντονο σφίξιμο κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου
 • Παραμονή στην τουαλέτα για μεγάλο χρονικό διάστημα
 • Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
 • Διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες
 • Χαλάρωση των ιστών του πρωκτού (λόγω ηλικίας)
 • Εγκυμοσύνη
 • Άρση βάρους.

Αιμορροΐδες σε έξαρση: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται;

Η συμπτωματολογία των αιμορροΐδων σε έξαρση διαφοροποιείται ανάλογα τον τύπο τους. Έτσι, στην περίπτωση των εξωτερικών αιμορροΐδων παρουσιάζεται πρωκτικός κνησμός (φαγούρα), ένα ή περισσότερα εξογκώματα κοντά στον πρωκτό και πρωκτικός πόνος, ειδικά όταν κάθεται ο ασθενής.

Στην περίπτωση των εσωτερικών αιμορροΐδων, ο ασθενής ενδέχεται να παρατηρήσει αιμορραγία από το ορθό και κατ’ επέκταση αίμα στα κόπρανα, στο χαρτί υγείας ή στη λεκάνη της τουαλέτας, μετά από την κένωση.

Χρειάζεται όμως προσοχή διότι μόνο ένας εξειδικευμένος Πρωκτολόγος μπορεί να διαχωρίσει τις αιμορροΐδες σε έξαρση από άλλες παθήσεις με κοινή συμπτωματολογία, όπως η ραγάδα πρωκτού (ραγάδα δακτυλίου) και το περιεδρικό απόστημα.

Πως διαγιγνώσκονται οι αιμορροΐδες σε έξαρση;

Ο Πρωκτολόγος θα λάβει το ιστορικό του ασθενούς και θα αξιολογήσει τα συμπτώματά του. Σειρά έχει η κλινική εξέταση στην οποία περιλαμβάνονται η επισκόπηση της περιπρωκτικής χώρας, η δακτυλική εξέταση του πρωκτού και του ορθού και η ψηφιακή πρωκτοσκόπηση. Σημαντικό επίσης είναι να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο του καρκίνου του πρωκτού.

Ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες για τις αιμορροΐδες σε έξαρση;

Ο βαθμός και ο τύπος των αιμορροΐδων καθορίζουν τη θεραπεία. Σε αρκετές περιπτώσεις η συντηρητική θεραπεία αποδίδει και ο ασθενής ανακουφίζεται. Προτείνεται η διατροφή πλούσια με φυτικές ίνες, καθώς θα διευκολύνουν την εντερική κινητικότητα. Παράλληλα πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στις συνθήκες υγιεινής: Να προτιμάται το πλύσιμο με χλιαρό νερό αντί του χαρτιού και των υγρομάντηλων. Καλό είναι να επανεξετάσει ο ασθενής και τις συνήθειες στην τουαλέτα αλλά και την στάση του στη λεκάνη. Το βαθύ κάθισμα με τη βοήθεια υποποδίου θεωρείται πλέον η σωστή στάση αφόδευσης. Τέλος, ο ασθενής πρέπει να εντάξει την άσκηση στην καθημερινότητά του ώστε να βελτιώσει στην εντερική του κατάσταση.

Σε διαφορετική περίπτωση τη λύση δίνει μόνο το χειρουργείο. Η χειρουργική επέμβαση που προτείνει ο έμπειρος Πρωκτολόγος Δρ. Ι. Δοντάς είναι αιμορροϊδοπλαστική LHP. Πρόκειται περί μιας καινοτόμου και ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου που προσφέρει άμεση ανακούφιση στον ασθενή. Εκτός από αποτελεσματική θεωρείται και δημοφιλής εξαιτίας των πλεονεκτημάτων της:

 • Σχεδόν μηδενικός μετεγχειρητικός πόνος.
 • Αναίμακτη μέθοδος, χωρίς τομές.
 • Ελάχιστος χρόνος επέμβασης (20 με 30 λεπτά).
 • Ελάχιστος χρόνος νοσηλείας (υπολογίζεται σε ώρες).
 • Ελάχιστος χρόνος ανάρρωσης (υπολογίζεται το ανώτερο σε 7 ημέρες).
 • Άμεση επιστροφή του χειρουργημένου στις καθημερινές του ασχολίες.
 • Αποτελεσματική αντιμετώπιση με πολύ μικρό κίνδυνο υποτροπής.

Η εκλογή οποιασδήποτε μεθόδου (πχ αιμορροϊδεκτομή Longo) είναι καθαρά υπόθεση του Ιατρού ανάλογα με το πρόβλημα του κάθε ασθενούς.

Οι αιμορροϊδοπάθεια θα πρέπει να πάψει να αποτελεί ταμπού για τον ασθενή. Επικοινωνήστε άμεσα με τον Χειρουργό – Πρωκτολόγο – Στρατιωτικό Ιατρό Δρ. Ι. Δοντά προκειμένου να λάβετε μια έγκυρη και σωστή διάγνωση. Η εξειδίκευσή του σε παθήσεις της περιπρωκτικής περιοχής εγγυώνται την άμεση θεραπεία σας. Επιπλέον, στην κλινική Laser Surgery που διευθύνει διενεργούνται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις με ασφάλεια και εχεμύθεια.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811